Jump to content
... wszystkich graczy na naszych serwerach

Yanter

Gracz
  • Posts

    541
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Yanter last won the day on April 19 2019

Yanter had the most liked content!

About Yanter

  • Birthday December 4

Recent Profile Visitors

11,055 profile views

Yanter's Achievements

Single Status Update

See all updates by Yanter

  1. Jeśli nigdy nie robiłaś lodów śmietankowych, zacznij koniecznie od tego przepisu.

    To proste i na pewno sobie poradzisz. Podpowiem Ci jak wybrać dobrą śmietankę i zdradzę kilka trików, by wyszły kremowe i puszyste. Nawet jeśli nie masz maszynki do lodów.

    Wolisz inny smak?

    Nic trudnego – do śmietankowej bazy dołóż ulubione dodatki – mus z sezonowych owoców, roztopioną czekoladę czy orzechy i wymarzone lody gotowe!

    Mmmniam! ?

     

    Typy lodów śmietankowych

    Lody to popularny deser. Nic więc dziwnego, że przepisów na nie znajdziesz całe mnóstwo. Można je podzielić na 2 grupy, w zależności od tego, czy w składnikach użytych do ich przygotowania było żółtko, czy nie:

    • lody w stylu francuskim – to najpopularniejszy typ lodów, robione są na bazie żółtek połączonych ze śmietanką i dodatkami; mają gładką, aksamitną konsystencję
    • lody w stylu filadelfijskim – oparte są na tłustej śmietance i mleku, bez dodatku żółtek; są nieco mniej puszyste, ale za to lżejsze w smaku, mniej kaloryczne i prostsze do zrobienia

    Bardzo ucieszyłam się z faktu, że da się zrobić dobre lody śmietankowe bez żółtek i to właśnie taką wersję opisałam poniżej. Lubię jajka, ale te w surowej postaci, jak podaje większość przepisów, jakoś mi nie pasują (z tego powodu znajdziesz u mnie np. majonez bez jajek).

    A więc, poniższy przepis to lody w stylu filadelfijskim.

    Jak wybrać dobrą śmietankę na lody?

    Dobra śmietanka = dobre lody.

    Na początek zdradzę Ci kilka porad, którymi kieruję się kupując śmietankę potrzebną do przygotowania domowych lodów. To ich najważniejszy składnik, więc warto zadbać o jego jakość.

    Śmietanka przeznaczona do ubijania i robienia deserów:

    • na jej opakowaniu mogą znajdować się napisy: „do ubjania”, „do deserów”, „tortowa”
    • ma wysoką zawartości tłuszczu (30-36% lub wyższą)
    • jest nieukwaszona, czyli nie zawiera w składzie kultur bakteryjnych
    • jest płynna (bardzo rzadka lub nieco gęstsza)
    • ta dobrej jakości nie ma żadnych dodatków (tylko śmietanka)

    Uwaga!

    Najczęstszy błąd popełniany na zakupach to wybór jako składnika na lody śmietany (zamiast śmietanki). Ona również występuje w tłustej wersji (30-36% tłuszczu) i o pomyłkę nietrudno. Taką śmietanę możesz użyć do zrobienia domowego masła, zagęszczenia zupy czy sosu.

    Lody z niej nie wyjdą smaczne.

    Warto pamiętać o tym na zakupach i uważnie patrzeć na opakowanie i skład.

    Wszystko wiadomo, jedziemy z przepisem.

    czas przygotowania: 10 min. / czas zamrażania: 3-4 h / ilość: ok. 600 ml / poziom trudności: łatwe

    Składniki

    lista składników:

    • 400 ml tłustej śmietanki 30-36%
    • 200 ml mleka
    • 65 g cukru

    przybory kuchenne:

    • mały garnek
    • miska lub pojemnik, który zmieści się do zamrażarki
    • trzepaczka lub mikser

    uwagi:

    • śmietanka to podstawowy składnik lodów – od niej zależy ich smak; postaraj się kupić jak najlepszą
    • śmietanka i mleko powinny być schłodzone
    • używałam cukru brązowego, ale możesz użyć również innego np. białego, kokosowego
    • ilość cukru dopasuj do siebie – dla mnie podana ilość jest akurat, ale zaznaczam, że nie lubię bardzo słodkich deserów
×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając to forum akceptujesz Guidelines oraz Privacy Policy

Multi Theft Auto mta.paradise-rpg.pl
Team Speak 3 ts.paradise-rpg.pl
Discord discord.gg/KAnFbGy